Žene su bolji vozači!

Oduvek se vode rasprave o tome ko su bolji vozači: žene ili muškarci? U svakodnevnom razgovoru, žene vozači važe kao nesigurne i nespretne. Da li je to zaista tako, odgovorilo je britansko istraživanje i stalo na kraj tim tvrdnjama!

Britanska istraživanja su potvrdila da su ipak žene bolji vozači od muškaraca. Muškarci će teško opovrgnuti sledećih pet argumenata:

  1. Žene su pažljivije, više paze na sigurnost i voze sporije od muškaraca. Statistike pokazuju da muškarci češće izazivaju saobraćajne nesreće i prednjače i u saobraćajnim prekršajima.
  2. Žene su smirenije za volanom od muškaraca koji lakše gube živce. Žena će koristiti sirenu samo kada je to zaista neophodno i opravdano, dok će muškarac zatrubiti i automobilu ispred sebe koji nije krenuo istog trenutka kad se na semaforu upalilo zeleno svetlo.
  3. Ženama vožnja nije aktivnost u kojoj se dokazuju, dok je muškarcima i vožnja, pa čak i izbor automobila nešto kroz šta se dokazuju!
  4. Žene puno manje rizikuju zbog vožnje. Pre će stati na žutom svetlu na semaforu dok će muškarci dati gas i projuriti u pokušaju da prođu pre crvenog svetla. Žene puno ređe ulaze u skretanje presecajući put i ređe pišu poruke na mobilnom dok voze.
  5. Žene će se uvek pripremiti za put i istražiti rutu kojom će voziti, dok su muškarci po tom pitanju presigurni u sebe, pa na put na koji idu prvi put kreću kao da već sve znaju. Žena će takođe puno češće pitati za put ako se negde izgubi, dok je muškarac u stanju da se vozika okolo jer mu je ispod časti da pita za pomoć.

Muškarcima će biti teško da poveruju, ali rezultati britanskog istraživanja pokazuju i da se žene bolje parkiraju. Parking kompanija snimala je mesec dana oko 2.500 vozača kako se uparkiravaju na 700 parking mesta širom Velike Britanije. Utvrdili su - žene bolje manevrišu u prostoru i lakše pronalaze mesto za parkiranje. U podatke tog istraživanja, kod nas muškarci ne veruju.

Da žene ipak mogu dobro da voze i parkiraju se, muškarce ne može da ubedi ni statistika koja važi i za našu zemlju, po kojoj su žene ređe učesnici u fatalnim saobraćajnim nezgodama, ređe plaćaju kazne zbog prebrze vožnje i manje krše saobraćajne propise. Pretpostavlja se da su žene obazrivije, pa zato imaju drugačiju motoriku i osećaj za orijentaciju nego muškarci. Zbog toga i instruktori vožnje smatraju da bi tokom obuke trebalo posvetiti više časova parkiranju. Dok muškarci smatraju da imaju poseban gen za dobru vožnju i parkiranje, žene je smatraju nuždom. Većina ih je samouverena na početku i za sve imaju opravdanje. Bilo kako bilo - brojke u istraživanju su jasne - jedino u čemu su muškarci bolji od žena, kada je parkiranje u pitanju, jeste brzina.

Sve žene koje 8. marta dođu na bilo koju EURO PETROL benzinsku pumpu čeka poklon. I zato, dame, volan u ruke i hrabro do najbliže Euro Petrol benzinske stanice!