Finalna konferencija Dakar 2014

Izazov je voziti sam! Izazov je voziti sam! Izazov je voziti sam! Izazov je voziti sam!

Koliko god da se priča o upravo završenom Dakaru, na kojem je predstavnik Srbije Gabor Sagmajster u konkurenciji motociklista zauzeo 53. mesto u generalnom plasmanu, uvek ima još po nešto da se kaže i doda. Tim povodom u Euro Garni Hotelu sa koga su Sagmajstera pre mesec dana ispratili novinari, upriličena je finalna konferencija, kako bi se sumirali utisci. Posle šest nastupa u Južnoj Americi od kojih je pet završio, Sagmajster kaže da je najveći izazov kada se nađe sam u nepreglednoj pustinji.

- Iz godine u godinu sve sam bolji i to pokazuje rezultat, ali sam u međuvremenu potrošio motor. Posle tri sezone koliko je izdržao, njemu je mesto sada u muzeju. Za još bolje plasmane, ali i novo učešće potrebno je da kupim novi KTM motor. To je ulaganje koje će doneti rezultate, a zahvaljujući ovogodišnjem, uveliko pljušte pozivi. Ove godine mogu da putujem u Australiju na reli. Svetski kup u Abu Dabiju gotovo je izvestan, a o takmičenju u Maroku se intenzivno razmišlja – rekao je Sagmajster.

U obilju događaja i neverovatnih situacija tokom 13 dana i više od 8.000 pređenih kilometara, Sagmajster izdvaja deseti dan kada je imao problema sa navigacijom.

- Unazad nekoliko godina sa starta specijalnog ispita, vozim se u prvoj polovini motociklista i to svakako ima svoje prednosti. Obično se krećemo u grupicama i onda se gotovo svi oslanjaju na vodećeg kada je u pitanju biranje putanje. Izazov je kada se potpuno sami nađete u pustinji i onda do izražaja dolazi sposobnost pravilne navigacije i pronalaženje ček tački, koje su obavezne. Desetog dana kada sam praktično ponovo startovao specijalni ispit, u jednom trenutku vozio sam se između automobila i kamiona. E, to je Dakar, kada morate da vodite računa da izbegnete kratere na putu koje iza sebe ostavljaju kamioni, ali i automobili. Posle jedno 30 kilometara uspeo sam da se izvučem iz gužve, a do kraja specijalnog ispita i da prestignem veliki broj kolega na dva točka – rekao je Sagmajster.

Running sneakers | JORDAN BRAND